Veilig en zorgeloos op vakantie: een checklist voor thuis

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent heerlijk ontspannen en genieten van een welverdiende break. Maar voordat je de koffers inpakt en de deur achter je dichttrekt, is het belangrijk om te zorgen dat je huis veilig en goed voorbereid is. Niets is vervelender dan op vakantie gaan en je zorgen maken over wat er thuis gebeurt. We horen van zowel onze klanten als samenwerkingspartners nog wel eens vervelende dingen die gebeuren rondom de zomervakantie. Daarom hebben we praktische checklist voor je samengesteld, zodat je met een gerust hart kunt vertrekken.

  • Heb je alle niet-noodzakelijke elektrische apparaten uitgeschakeld en uit de stopcontacten gehaald? Controleer je huis en zorg dat apparaten zoals de tv, computer en keukenapparaten uitgeschakeld en uit de stopcontacten zijn gehaald. Dit vermindert het risico op brand en bespaart energie.
  • Heb je tijdschakelaars geïnstalleerd op je verlichting? Installeer tijdschakelaars op je lampen om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Stel de schakelaars in om op verschillende tijden aan en uit te gaan om potentiële inbrekers af te schrikken.
  • Zijn alle sloten op deuren en ramen gecontroleerd en werkt je alarmsysteem? Zorg dat alle sloten goed werken en vergeet niet om alles goed af te sluiten voordat je vertrekt. Schakel je alarmsysteem in en zorg dat een vertrouwd persoon weet hoe het werkt.
  • Heb je slimme apparaten zoals bewegingssimulators geïnstalleerd om beweging in huis te simuleren? Gebruik slimme apparaten die licht en schaduw nabootsen, alsof er iemand thuis rondloopt. Dit verhoogt de beveiliging van je huis.
  • Heb je je rook- en koolmonoxidemelders getest en de batterijen indien nodig vervangen? Test je rook- en koolmonoxidemelders om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Dit zorgt voor extra veiligheid in geval van nood.
  • Heb je slimme camera’s geïnstalleerd rondom je huis? Overweeg het installeren van slimme camera’s die live beelden naar je smartphone kunnen sturen, zodat je je huis altijd in de gaten kunt houden, waar je ook op vakantie bent.
  • Heb je apparaten welke niet gebruikt worden uitgetrokken? Dit kan helpen om de veiligheid te vergroten en energie te besparen.